Wat is een CSA

De Beemstergaard is een vorm van  Community Supported Agriculture (CSA). Een CSA is een samenwerking tussen de consument en lokale producenten. Het belangrijkste kenmerk van een CSA is dat de boer en de klant het risico delen.

Home Grown Vegetables
Woman with Crate of Vegetables

 Hoe werkt het ?

Als oogstaandeelhouder wordt de Beemstergaard ook een beetje van jou. Om te oogsten, mee te helpen als je dat leuk vindt en om van te genieten alleen of met je gezin.


Jij betaalt bij het begin van het seizoen je oogstaandeel, de boer koopt daarvoor zaden, compost en neemt de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te zorgen dat je als oogstaandeelhouder verzekert bent van een ruime keuze aan gezonde groenten en kruiden.

Het seizoen beslaat ca 30 weken van april/mei tot november en kan je wekelijks groeten en kruiden komen oogsten. Je krijgt bericht zodra het seizoen start. 

Bij het begin van het seizoen is de keus vaak iets minder, midden in het seizoen is er juist een overvloed. Zit het allemaal een beetje tegen door droogte, veel regen, slakken of ander onheil dan merk je dat in het aanbod , daar en tegen zit het mee , dan ga je met volle tassen naar huis.

Waarom ?

Bij de Beemstergaard " weet je wat je eet" je ziet met eigen ogen hoe de boer met zijn land omgaat, hoe hij voor de gewassen zorgt en welke methoden hij gebruikt om de grond vruchtbaar te houden en eventuele insectenplagen te bestrijden.


Daarnaast vallen er een hele boel schakels tussen producent en consument uit, en daarmee marge, kosten en belasting van het milieu.


Daarnaast wordt er alleen dat geoogst wat ook daadwerkelijk wordt opgegeten, dus minimaliseren we voedselverspilling.


Dit biedt de boer een betere opbrengst, jouw een gezonder, voedzamer product en samen maken we de wereld een stukje mooier.

IMG_7228.jpg