top of page

Aankomende evenementen

Regelmatig organiseren wij workshops of evenementen met onderwerpen die raken aan de doelstellingen van de Beemstergaard, denk aan lokaal, permacultuur, biodiversiteit, gezonde voeding.

De Beemstergaard heeft als missie: mensen in verbinding brengen met hun voedsel en elkaar. De basis voor onze missie is onze zelfoogsttuin de Beemstergaard CSA. Daarnaast bieden we graag ruimte aan andere initiatieven die bijdragen aan onze missie. Zo is de Beemstergaard de thuisbasis voor project 

the land, een project van Jessie en Elize. Zij organiseren dit seizoen ook een aantal activiteiten  en workshops in de Beemstergaard, ( Aanmelden doe je rechtstreeks bij the land).

14 juli Kimchi workshop
 

the land organiseert in samenwerking met Gigi van Damchi Kimchi een Kimchi workshop in de Beemstergaard op zondag 14 juli.

De worskshop is in het Engels !

Er zijn 2 mogelijkheden :

s'morgen van 11- 14 uur (incl kleine lunch)

s'middags van 15-18 uur (incl klein diner)

De prijs is € 55,= (incl kimchi ingredienten en lunch of diner)

 

 Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar : theland.amsterdam@gmail.com

1CEC78CA-2749-4A57-8124-E260FF519A63.jpeg
22 juli rassenvergelijk en smaakproef.

De Beemstergaard werkt mee aan het project Levende zadenbank.

Stichting Zaadgoed, de Zaderij en Caring Farmers startten samen de campagne Levende Zadenbank en streven ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen. Het doel is meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe groenterassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit in gewassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen. 

Proefvelden 2024

Bij vier verschillende telers zijn proefvelden ingezaaid

Op de biologische groentekwekerij Eko-Logisch in Roelofarendsveen, van David Luijendijk, staan komkommers, stokslabonen, stoksnijbonen en mais. De mais is buiten uitgeplant en de overige gewassen staan in de kas. Op maandagmiddag 22 juli is er een rassenvergelijking met smaakproef op zijn bedrijf. Interesse? Meld je aan via het aanmeldformulier.

Op de biologische tuinderij 't Struykgewas in Scherpenzeel, van Pieter Struyk, staan komkommers, mais en boerenkool. De mais, komkommer en boerenkool staan buiten. Zijn komkommers heeft hij bij een fruitmuur gezet, een mooie manier om te kijken hoe deze rassen het in de buitenlucht doen. Pieter heeft al eerder met een rassenvergelijking meegedaan in 2023, nieuwsgierig hoe dat was? Bekijk dan dit nieuwsbericht.

Bij de Ommuurde tuin in Renkum, van Esther Kuiler, staan stokslabonen, stoksnijbonen en mais, allen in de buitenlucht. Op haar bedrijf zijn ook rassenproeven vanuit de genebank te zien.

Bij de Beemstergaard in Zuidoostbeemster, van Patrick de Haan, staan komkommers, stokslabonen, stoksnijbonen en boerenkool. De komkommer staan bij hem in de tunnelkas en de stokbonen en boerenkool buiten.

 

Welke groenten brengen we terug op het bord? 
De rassenvergelijking met smaakproef op maandagmiddag 22 juli is voor pers, telers, koks en consumenten. Van komkommer, stokslaboon, stoksnijboon en boerenkool staan inzendingen naast bestaande rassen ter vergelijking. Ook hebben we van komkommer twee bijzondere rassen uit de genenbank in Wageningen ernaast gezet. Van suikermais hebben we drie heel nieuw ontwikkelde zaadvaste rassen naast drie bestaande zaadvaste rassen gezet. Per gewas hebben we ter vergelijking allerlei rassen gekozen, zoals oude rassen, nieuw veredelde F1-hybriden en zaadvaste rassen, en tevens biologisch veredelde zaadvaste rassen.

Deze middag is een mooie gelegenheid om het aanbod aan biologische zaadvaste rassen, en een paar ‘nieuwe kanshebbers’ op het veld te observeren, te proeven en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Hebben we je enthousiast gemaakt?

Als je door de Beemstergaard loopt vallen de proefbedden je misschien niet direct op, wil je meer weten? Schiet een van ons even aan. Als je het leuk vindt om hier meer over te weten of mee wil doen met de smaakproef, meld je dan met onderstaande knop aan. LET OP !! de smaakproef is in Roelofsarendsveen bij collega tuinder Eko-logisch en NIET in de Beemstergaard.

6DE9C089-884A-4A03-A281-B5880DC9B6EA.jpeg

Rassenvergelijking met smaakproef ; kijken, ervaren en proeven.

Datum : Maandagmiddag 22 juli

Tijd       : Aanvang 14.00 uur (inloop vanaf 13.30)

                eind rond 17.00 uur.

Locatie : Biologische groentekwekerij

                Eko-logisch, Roelofsarendsveen

bottom of page